Aanschaffen
Handig om te weten
Op deze en de volgende pagina's staat diverse informatie omtrent de techniek, aanschaffen van een Minor, het invoeren vanuit het buitenland etc.
Handige en minder handige leden wordt verzocht hun bijdrage te leveren om op die manier iedereen bekend te maken met de dingen die zij ontdekt hebben ten aanzien van het onderhoud, het rijden met en de aanschaf van hun Morris Minor.
Een Morris Minor kopen
Een Morris Minor is niet zomaar een auto, het is bijna 'a way of life'. Veel mensen kopen hun Minor om er jaren plezier van te hebben en veel leden houden het niet bij één model maar bouwen hun collectie uit met diverse andere types: de Traveller omdat die zo handig is tijdens de vakantie, de Tourer voor die mooie zomerse dagen en een Saloon voor door de week.
Mocht u zich inmiddels ook aangetrokken voelen tot de Minor, kijk eens bij de Bolhoedjes, de advertenties op deze site, en in de Minorage. Gaat u kijken naar een aangeboden auto let dan op de volgende dingen*:
Mechanisch
Op het mechanische vlak is bijna alles wel (weer) aan te komen van de Morris Minor motoren. Enkele producten die wat lastiger zijn, zijn de versnellingsbakken. Controleer de motor en versnellingsbak op het volgende:
- overmatig olieverlies door lekkende pakkingen
- lage compressie (indien mogelijk een compressiemeter meenemen)
- geratel bij gas loslaten (versleten distributieset)
- olie lekken uit de versnellingsbak
- moeilijk terugschakelen en/of uit de versnellingen schieten (versleten synchromess ringen)
- overmatig geruis uit de achteras.
Al deze problemen zijn relatief eenvoudig op te lossen maar kunnen, indien niet ingecalculeerd, toch een aanzienlijke aanslag op uw budget betekenen.
Wielophanging en vering
De Morris Minor maakt voor de voorveren gebruik van torsiestangen. De auto dient, van voren gezien, horizontaal te staan op een vlakke weg. Neigen naar één kant kan duiden op slechte torsiestangen (zeldzaam), sterk versleten ophangingsrubbers (relatief eenvoudig te vervangen) of vervorming (schade, roest) van het ankerpunt van de torsiestang(en). Dit laatste is uiteraard veel ingrijpender. De ophanging aan zowel de voor- als de achterkant is in rubber bussen gevat. Tegenwoordig worden deze vaak vervangen door een hardere kunststofsoort die de wegligging verbetert en veel langer mee gaat. Let op dat de voorwielophanging regelmatig gesmeerd moet worden, ook om vocht in de draaipunten weer naar buiten te werken.
De carrosserie en roest
Roest? Tja, helaas zijn onze Minors ook bevattelijk voor de eeuwigdurende strijd tussen ijzer en zuurstof. Roestvorming treedt dus onherroepelijk een keer op. Onderstaand beeld geeft een beknopt overzicht van de belangrijkste punten die overigens niet afwijken van elke normale (vaak veel jongere!) auto. Twee extra puntjes: let op de regengootjes en het vaak net zichtbare scheurtje aan de binnenkant van de deur bij het tochtraampje. De regengootjes bestaan, samen met het dak, uit twee en driedubbel plaat. Hier kan vocht tussen komen wat langzaam maar zeker aan de dakrand begint te knabbelen.
Ook dit is te reparereren maar vraagt toch wel de nodige kennis van plaatwerken en lassen in verband met de kleine afmetingen en de grote verschillen in plaatdikte. Het scheurtje in de deur komt omdat veel mensen het raamframe gebruiken om de deur dicht te trekken. Na 30 jaar treedt er dan enige vermoeidheid op in het metaal met als gevolg een scheurtje. Op zich niets ernstigs en relatief eenvoudig te verhelpen maar dus ook te voorkomen door gebruik te maken van de deurgreep!
Mogelijke roest plekken
Bij de Traveller modellen is het houtwerk uiteraard een van de meest in het oog springen dingen. Het hout is geen versiering maar vormt een dragend deel van de auto! Slecht hout kan dus afkeuring betekenen bij een APK-keuring!
Alle houten onderdelen worden nog steeds of weer gemaakt en zijn via diverse kanalen te koop. Omdat dit 'levend materiaal' is, moet er rekening gehouden worden met kleine aanpassingen bij de montage.
Een houtschaaf en diverse andere houtbewerkingsgereedschappen zijn dus handig. Het vervangen van het houtwerk is op zich niet complex maar kan het beste met behulp van een of twee extra personen gedaan worden. Een van de lastigste dingen blijkt vaak het aanbrengen van de dakgootjes te zijn. Indien u twijfelt, steek dan eens uw licht op bij een lid dat dit al eens eerder gedaan heeft!
Meer weten? bezoek een van de technische ochtenden of middagen die regelmatig gehouden worden. Zie hiervoor onze evenementen kalender.
Een Morris Minor kopen (2)
....ofwel waar zitten de bekende valkuilen bij het kopen van een Minor.
Door: Bernard Snikkers (eerste uitgave ca 1997, aangepast in 2010).
Het kopen van een Minor kan uitlopen op een nachtmerrie, maar met een beetje aandacht en voorbereiding hoeft dat natuurlijk allerminst. Helaas komen bij de MMCN regelmatig berichten binnen van flinke teleurstellingen. Dit heeft mij ertoe aangezet onderstaand artikel te schrijven. Om de genoemde tips toe te passen heeft u eigenlijk niet meer dan gezond verstand nodig. Het eerste gedeelte van het artikel geeft een aantal algemene tips, het tweede gedeelte gaat in op een aantal meer technisch gerichte punten. Met het toepassing van deze tips heeft u geen garantie dat u een bij u passende Minor koopt, maar de kans op een miskoop zal kleiner worden. Ik hoop dat het aspirant kopers helpt en tot denken aanzet.
Er zijn met het populairder worden van old-timers in het algemeen en MINORS in het bijzonder een aantal bedrijven en bedrijfjes op de markt die veelal uit Engeland geïmporteerde Minors te koop aanbieden. Zoals in veel sectoren bestaat er ook in deze branche 'kaf en koren'. Om hieruit een keuze te kunnen maken onderstaand een aantal 'valkuilen' die ik regelmatig tegenkom. Een aantal van deze tips is overigens ook toe te passen wanneer u van een particulier een Minor koopt.
Als eerste en allerbelangrijkste punt zou ik willen adviseren NOOIT OVERHAAST te werk te gaan. U zult niet de eerste zijn die door een verkoper onder druk wordt gezet meteen de beslissing te nemen, "want de kopers staan voor deze auto in de rij". De Morris Minor is niet zo'n zeldzaamheid, dat u er met enig geduld elders niet een zou kunnen vinden.
VERLIEFDHEID is een andere veel gemaakte 'fout'. Zoals iedereen weet maakt liefde blind! Natuurlijk praten we over Minors, en die zijn uiteraard onweerstaanbaar! Maar probeer toch uw 'liefde' wat te (laten) onderdrukken door b.v. een goede kennis die u kan, wil en mag! vertellen dat de Minor die u bekijkt ook (en soms uitsluitend) nadelen heeft.
Kijk goed in uw portemonnaie, wat het door u te besteden BUDGET is. Blijf bij dit budget en denk niet te snel:
"Die Minor is eigenlijk iets te duur, maar 't moet maar". Uit de praktijk blijkt, dat u dat extra geld mogelijk nog nodig zult hebben voor kleine (of grote) reparaties.
Bedenk, voordat u een koopbeslissing neemt, WAT VOOR MINOR U ZOEKT. Wilt en kunt u er zelf veel aan doen, dan zijn (kleine) gebreken mogelijk geen probleem, wilt u alleen zorgeloos rijden, zorg dan dat u een auto vindt in perfecte staat. Ook het TYPE en BOUWJAAR moet zorgvuldig gekozen worden. Wilt u redelijkerwijs met het verkeer mee kunnen komen, let er dan op dat u een Minor van na September 1963 koopt, met een 1098 cm3 motor. De 948 en 803 cm3 motoren zijn eigenlijk te klein voor regelmatig, hedendaags gebruik van uw Minor. Bedenk ook wat voor type MINOR u zoekt, een 2-deurs, 4-deurs, Traveller, Cabriolet, Van of Pick-up. Een Traveller ziet er natuurlijk prachtig uit met zijn houten frames, maar die vergen wel de nodige aandacht voor wat betreft het onderhoud.
Uw kozijnen in huis bewegen nauwelijks, doch moeten regelmatig geschilderd worden. Het houtwerk van uw Traveller beweegt, dus regelmatig lakken is noodzaak. Traveller-houtwerk is onderdeel van de structuur van de carrosserie, dus het hout moet in goede staat verkeren.
Alle Minors zijn relatief goedkoop in het onderhoud wanneer ze eenmaal in goede conditie verkeren. Ga dus 'winkelen', zoek het beste exemplaar dat u voor uw budget kunt bemachtigen, dat spaart u waarschijnlijk op den duur een hoop geld uit.
Kleine reparaties zijn relatief goedkoop, maar een deel- of totale restauratie loopt al snel in de duizenden euro’s, zeker wanneer u de nodige werkzaamheden voor u moet laten uitvoeren.
Het simpele feit dat een Minor een Nederlands KENTEKEN en/of een geldige APK bezit, zegt niets over de staat waarin hij verkeert. Met de huidige (2010) Europese wetgeving geeft de RDW voor alle uit een Europees land komende auto’s zonder naar de technische staat te kijken een kenteken af mits er een geldig chassisnummer is en het chassisnummer niet als gestolen bekend staat. Het feit dat uw Minor onlangs een kenteken bij de RDW gekregen heeft zegt dus niets over de technische staat! Regelmatig heb ik Minors gezien die een geldige APK hebben doch die er qua dragend gedeelte belabberd bij staan. Gaat u ervan uit dat de keuring een momentopname was en dat ook een RDW-er niet altijd weet dat houtwerk bij een Traveller structureel is, en dat bovendien het nodige aan tectyl een hoop kan verdoezelen.
KIJK NAAR HET BEDRIJF waar u en Minor gaat bekijken (spreek nog niet van kopen, neem de tijd, onderdruk uw verliefdheid). Is het puur een handelsbedrijf, met voorliefde voor GELD, ('snelle jongen, strak in 't pak, goede babbel'), dat bij afname van de belangstelling voor Minors direct over kan stappen op de handel in teddyberen, of heeft u te doen met een garage of restauratiebedrijf, met liefhebberij in auto's (hier kunt u normaal gesproken o.a. gereedschap en onderdelen aantreffen). Hoe lang is men in het bedrijf reeds werkzaam met Minors en wat doet men nog meer?
De Morris Minor Club Nederland geeft geen keurmerk uit aan bedrijven die Minors of onderdelen hiervoor verkopen.
De ervaring leert dat verkopers het bestaan van de MMCN wel vaak noemen. Bedrijven verwijzen soms zelfs naar de MMCN om referenties over hen in te winnen. Maak gerust gebruik van de ervaring binnen de MMCN en bel, mail of schrijf.
Kijk kritisch naar de PRIJS, vraag o.a. binnen de MMCN wat gangbare prijzen zijn, en bekijk vooral wat u voor deze prijs krijgt. Er worden regelmatig Minors aangeboden die rechtstreeks uit Engeland komen, stuur rechts, Engels kenteken, niets aan gedaan. De prijzen zijn vaak een veelvoud van de prijs voor zo'n Minor in Engeland. Meestal is het dan goedkoper zelf de reis naar Engeland te maken, een aantal dagen te kijken en zoeken en er daar een te kopen. Natuurlijk zijn er ook bedrijven die wel veel aan de auto's doen, bijvoorbeeld ombouwen van het stuur naar links, Nederlands kenteken en APK verzorgen, tot en met volledige restauraties. Hier hangt uiteraard ook een prijskaartje aan, maar u betaalt dan mogelijk wel voor iets goeds. Verwacht overigens niet dat u per telefoon een exacte waarde (taxatie) van de MMCN of iemand anders voor de te koop staande Minor kunt krijgen.
Bij de aankoop van een redelijke Minor praten we over minimaal duizenden Euro's. Wanneer u zelf geen absolute specialist bent, laat dan de auto VOORDAT U TOT KOOP OVERGAAT keuren door bijvoorbeeld de ANWB, Dekra of minimaal een u goed bekend staand APK keurstation. Verwacht van de keurmeester niet dat hij u precies kan vertellen of de auto in originele staat verkeert, en ook een waardebepaling is moeilijk te geven, maar hij zal u wel vertellen of u te maken heeft met een snel opgelapt 'Barrel', of met een redelijke of zelfs goede auto, waar u nog jaren plezier van kunt hebben. Dit kost natuurlijk geld, maar beter een keer een bedrag aan keuringskosten voor niets betaald, dan voor duizenden Euro's 'het schip in gaan'.
Bekijk van enige afstand de Minor, is hij strak en recht, of gebutst en getordeerd. Staan de voorwielen in lijn met de achterwielen? Wanneer dat niet het geval is heeft de auto een ongeval of een te zwaar leven achter de rug. Wanneer het er allemaal goed uitziet, kijk dan eens van dichterbij, een paar krasjes of en klein deukje kan nog, maar bedenk dat wanneer het er een paar meer zijn, de kassa van de reparaties al snel gaat rinkelen. Probeer alle deuren! Openen en sluiten ze goed, of zakken de deuren zodra u ze opent? Het komt ook voor dat u nu een set losse deuren in uw handen heeft. De laatste twee punten wijzen op verrotte deurstijlen.
Is het interieur redelijk schoon? Stoelovertrekken en tapijtsets zijn redelijk betaalbaar te verkrijgen, maar het monteren van een nieuwe hemelbekleding kost een hoop geld. Til de matten op en bekijk of de Minor nog een vloer bezit, of dat het een Emmentaler kaas is.
Overtuig u ervan dat de dorpelplaat, onder in de deuropening geschroefd zit, en niet gelast! Achter een gelast exemplaar (niet origineel) kunt U zeker 'rottigheid' verwachten. Reparaties aan de binnendorpels kunnen kostbaar zijn. Kijk ook aan de onderkant van de dorpels of er gaten in zitten behalve de waterafvoergaten. Bekijk ook het chassis waar de kriksteun behoort te zitten, want dit is tevens de plaats waar de torsiestaaf van de voorvering bevestigd zit (zat). Kijk meteen ook eens naar olielekkage, vooral tussen de motor en de versnellingsbak. Lekkage op deze plek kan ernstig zijn. Bekijk daarna de bevestigingspunten van de achtervering eens goed. Dit is een beruchte plaats bij Minors. Als het hier behoorlijk roestig is kunt u er meestal vanuit gaan dat het een gevaar op de weg zal zijn. Open hierna de kofferdeksel en bekijk de binnenschermen, vooral waar de spatborden eraan geschroefd zitten. (er zijn Minors waar de spatborden aan de plamuur hangen in plaats van aan bouten).
Ga nu eens naar de voor- onderzijde van de Minor. Bekijk de dwarsbalk onder de radiateur en de chassisbalken langs de motor, waar de voorwielophanging aan gemonteerd zit. Zitten er scheurtjes of gaten rond deze ophangpunten en de ophanging van de versnellingsbak. Kijk ook naar eventuele opgelaste stukjes plaat op deze plaatsen. Open de motorkap en bekijk of er gaten zitten in de binnenschermen. Kijk ook langs de motor naar beneden, tussen de chassis-balkjes en de binnenschermen horen platen te zitten, zowel links als rechts voorzien van vier keurige ronde gaten van ca. 5 cm doorsnede. Door de leeftijd van de Minors, (de jongste stamt van 1971!) is de kans groot dat er al het een en ander aan gelast is. Dit hoeft op zich niet verontrustend te zijn wanneer de reparaties correct zijn uitgevoerd, dus netjes rondom gelast. Echter, wanneer het laswerk er uitziet als lappendeken met hier en daar een stukje las, zal dit werk zeker overgedaan moeten worden wanneer u er meerdere jaren plezier van wilt hebben. Gebruik zoveel mogelijk tijd voor het controleren van het plaatwerk en de bodem van de Minor, zonder natuurlijk het geduld van de verkoper al te zeer op de proef te stellen, want reparatie hiervan kost vaak vele malen meer dan reparaties aan het mechanisch gedeelte.
Pak de bovenzijde van het voorwiel vast en geef een flinke ruk. Wanneer u een bonkend geluid hoort zijn de fusees waarschijnlijk aan vervanging toe. Pak het voorwiel nu bij voor en achterkant en probeer het heen en weer te bewegen terwijl een ander het stuur stilhoudt. Wanneer er beweging in zit, zullen er stuurhuis-onderdelen of spoorstang-uiteinden moeten worden vervangen. Ophangings- en stuurdelen van de Morris zijn relatief goedkoop, met uitzondering van de stuurhuizen van linksgestuurde Minors.
Ga op de bestuurdersstoel zitten en duw het rempedaal stevig in en houd het daar ca. 30 seconden. Het pedaal mag niet veel meer dan voor de helft ingedrukt kunnen worden. Wanneer het pedaal langzaam naar de vloer zakt, dan is er mogelijk een leiding of een remcilinder lek, maar de kans is zeker aanwezig dat de hoofdremcilinder gerepareerd of vervangen moet worden, en dat is een flinke klus omdat deze in de chassisbalk zit weggebouwd.
Draai de contactsleutel één klikje om (met de versnelling in z'n 'vrij' natuurlijk); er moeten nu twee lampjes op de kilometerteller gaan branden, een rood en een oranje. Overtuig u ervan dat er geen hoofden of handen meer onder de motorkap zitten, en start de motor (evt. met choke) terwijl u op het oranje lampje let. Luister of u een luid geratel hoort, dat verdwijnt wanneer het oranje lampje dooft. Wanneer er een zacht ratelend geluid is, is dat niet fataal, nieuwe lagers lossen dit probleem meestal op. Wanneer het geratel erg luid is, zullen er kostbaarder reparaties noodzakelijk zijn. Loopt de motor goed en regelmatig, is de uitlaat goed? Al deze zaken hebben invloed op het budget dat u nodig heeft om de auto weer in goede staat te brengen. Trek de choke-knop (nog)een beetje uit zodat de motor redelijk snel loopt. Druk zowel het rempedaal als de koppeling in, en schakel de versnelling in z'n vier. Terwijl u het rempedaal stevig ingedrukt houd laat u de koppeling voorzichtig opkomen. Wanneer de motor afslaat is de koppeling in orde, wanneer de motor doordraait slipt de koppeling en moet zij vervangen worden. Gaat de auto rijden dan is het remsysteem niet in orde! Houd hier rekening mee, u bent niet de eerste die ergens tegenaan rijdt!
Wanneer het mogelijk is (let op dat de auto verzekerd is) maak dan een proefritje. Als de Minor bij stevig remmen naar links of naar rechts trekt, kan dat het gevolg zijn van een niet werkende wielremcilinder of van vette remvoeringen. Let ook op bonkende geluiden van de wielophanging, wat duidt op versleten rubbers of schokbrekers. Nu we toch rijden kunnen we in elke versnelling pompende bewegingen maken met het gaspedaal. Mogelijkerwijs schiet de 'pook uit de versnelling', hetgeen slijtage van de versnellingsbak betekent en niet geheel ongewoon bij Minors met een lang of zwaar leven.
Schakel de motor uit en laat de Minor uitlopen langs de kant van de (asfalt)weg, dan kun je soms de wiellagers horen.
Wanneer u een Traveller bekijkt, vergeet dan niet het houtwerk goed te bekijken. Voel hier aan of het stevig of sponzig voelt. Ook zwarte plekken, vooral bij houtverbindingen geven een indicatie dat het hout slecht zou kunnen zijn. Het houtwerk van de Traveller maakt deel uit van de zelfdragende-carrosserie! dus dit moet in goede staat verkeren. Het vervangen van het houtwerk is een dure aangelegenheid.
Wanneer u na alle bovenstaande punten doorlopen te hebben tot de koop van een Minor overgaat, zorg dan zeker wanneer u bij een bedrijf koopt, dat ALLE AFSPRAKEN met de verkoper SCHRIFTELIJK vastgelegd worden. Denk hierbij aan de eventueel nog uit te voeren reparaties, aanpassingen, bouwjaar,chassisnummer, kilometer- of mijlenstand, accessoires etc. Laat u niet afschepen met de tekst 'levering van een Minor op Nederlands kenteken'. Kijk ook of u schriftelijke garantie krijgt, en wat de garantievoorwaarden zijn.
Ik wens u veel succes toe met de aankoop van een Minor. Als dat goed lukt weet ik zeker dat u met plezier erin gaat rijden.